Denmark’s first wooden parking house takes shape

Denmark’s first wooden parking house will help the country to reach its goal to become climate neutral in 2050. The parking house will be made from beams and columns of cross-laminated timber.

Danish architecture studios Open Platform and JAJA Architects, together with Rama Studio and Søren Jensen Engineers, won the open competition for a new 19,300 square metre parking house in a developing area of Aarhus, Denmark.

The six-storey wooden parking house will “play an active role in the development of the future district”, according to an article in World Architecture News. As well as a parking facility with space for 700 cars, there will be a green park that can improve urban climate resilience from cloudbursts or heatwaves.

With greenery and paths, a vertical garden, and a new urban forest, the project helps secure Aarhus’s C02 balance, writes the statement. Furthermore, large parts of the project are unheated, “limiting the environmental impact to primarily stem from building materials, lighting and the operation of the authorizing system”, it continues.

The design team also plans to support green transportation and transport sharing, such as charging stations, cargo bike rentals, carpooling stops and parking spots dedicated to car sharing vehicles.

Image courtesy of JAJA Architects and Open Platform

You may also like...

Leave a Reply